Str. Condorilor, nr. 8 - Bacau

Tel/Fax : 0234.557.900

LICEUL TEORETIC "HENRI COANDĂ" BACĂU

 

ERASMUS +

________________________________________________________________________________

 

Erasmus+  la Liceul Teoretic „Henri Coandă” 2017 - 2018

         În perioada 01.09.2017 – 01.11.2018, la Liceul Teoretic „Henri Coandǎ” din Bacǎu s-a derulat proiectul europeanErasmus+, acțiunea-cheie KA1, „Strategii didactice moderne pentru combaterea eșecului, abandonului școlar și ameliorarea fenomenului de excludere socială”, pentru care a primit o finanțare de la Comisia Europeană în valoare de 19660 Euro. Acest proiect a fost rezultatul preocupării noastre de a face școala mai atractivă, prin implementarea de mijloace moderne  și metode  activ-participative de predare, precum și prin exploatarea unor metode, mijloace și instrumente specifice la toate orele de curs, prin care să-i ajutăm pe elevi să se cunoască, să se valorizeze obiectiv, să-și activeze potenţialul interior pentru a obține succesul școlar, Ne dorim ca îmbunătăţirea competenţelor profesionale, psihopedagogice, sociale, TIC, de utilizare a limbilor străine,  ale întregului corp profesoral,  să facă din școala noastră o unitate de referință în pregătirea tinerilor, care să le ofere, în final,  şanse reale și egale de integrare pe piața muncii, iar instituția noastră consideră că implicarea în proiectele europene si/sau internaționale va face posibilă realizarea acestor deziderate.

Obiectivul general al proiectului este modernizarea procesului de predare-învăţare-evaluare, prin aplicarea unor metode inovative și creative la clasă, introducerea noilor tehnologii, creșterea calității serviciilor, atractivității școlii și internaționalizarea instituției noastre de învățământ.


Scopul proiectului: formarea unei echipe de specialişti care să dobândească experiență profesională într-un context internațional și astfel să contribuie printr-un plan coerent la ameliorarea absenteismului, eșecului și/sau abandonului și nu în ultimul rând la creșterea performanțelor școlare ale elevilor noștri.

Mai multe aici

 
Mobilitati, activitati, diseminari in cadrul proiectului
Data
1
24.05.2018
2
Praga 15-19.09.2018
3
Portugalia 09-13.06.2018
4
Atena 6 -10.08. 2018
5
Malta 12-16. 03 2018
6
Sesimbra 23-28.2018
7
Brussels 23-27.04.2018

 

Materiale-suport pentru completarea informațiilor de la cursurile Erasmus+, care pot ajuta în realizarea unor lecții/ore de consiliere mai atractive și mai eficiente.

1 84_Checklist_and_Recommendations_EN
pdf
2 Cooperative Teaching Handbook
pdf
3 ESL - Identification and coping with students at risk_ Communication strategies for conflict prevention (4)
pdf
4 ESL_ Multiculturalism_ Mindfulness, emotional and social learning (1) (1)
pdf
5  
6    

 

_____________________________________________________________________________________________

 

Erasmus+  la Liceul Teoretic „Henri Coandă” 2021-2022

Suntem bucuroşi să anunţăm că un nou proiect Erasmus plus KA122 al Liceului Teoretic “Henri Coandă” din Bacău a fost aprobat de Agenția Națională pentruPrograme Comunitare înDomeniul Educației și Formării Profesionale. Proiectul nostru,“Discover the joy of learning - DISconnect to REconnect!”(Descoperăplăcerea de a învăţa - Deconecteaza-te pentru a te reconecta!), a obţinut un grant învaloare de 42270 euro de la UniuneaEuropeană, pentruca 15 profesori din şcoală să participle la cursuri de formare europene prin care vor dobândi acele competenţe prin intermediul cărora vor creşte calitatea actului educaţional şi atractivitatea şcolii. Acest tip de programe aleUniunii Europene urmăresc modernizarea şi internaţionalizarea educației, a formării profesionale și lucrul cu tinerii. În anul şcolar 2017-2018, înainte de pandemie, instituţia noastră a mai beneficiat de un grant de la UE pentru un proiect Erasmus+ cares-a axat pe utilizareacreativă a noilor tehnologii în procesul de predare-evaluare şi modalităţi de accesare a diverselor platform educaţionale, care a facut ca orele online de pe platform şcolii să se desfăşoare cu success încă din prima perioadă pandemică.Iată cum am putut proba eficienţa acestor formări europene, imediat după încheierea proiectului! Aşadar vom continua săaccesăm şi să aplicăm pentru noi proiecte, în beneficial tuturor factorilor implicaţi în demersul didactic. Liceul teoretic “Henri Coanda” Bacau.

 

  Disemninari ale proiectului  
1 Diseminare Valencia- Spania 2022  
2 Diseminare - Antalya 2022  
3 Diseminare Erasmus Malaga -Spania 2022  
4 Diseminare Erasmus Malaga 2022 2  
5 Diseminare Lisabona 2022  

 

_____________________________________________________________________________________________

 

Erasmus+  la Liceul Teoretic „Henri Coandă” 2022-2023

 

O nouă reușită pentru  Liceului Teoretic „Henri Coandă” din Bacău!

      Urmare a eforturilor comune ale conducerii liceului și ale unei echipe de profesori din comisia pentru proiecte europene, instituția noastră a obținut Acreditarea Erasmus+ în domeniul educației școlare, de la Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale. Acest lucru ne permite ca până în 2027 să putem accesa, anual, fonduri europene, printr-o procedură simplificată, pentru ca elevii și profesorii nostri să desfășoare activități de învățare/perfecționare la diverse instituții europene. În acest sens, ne-am propus ca anual, un numar de aproximativ 30 de elevi să facă schimb de experiență cu alți colegi europeni, prin participarea la activitățile didactice desfășurate de liceele partenere, iar 10   cadre didactice vor participa la cursuri de formare europene, prin care vor dobândi competenţele necesare creşterii calităţii actului educaţional şi a atractivităţii şcolii. Instituția noastră de învățământ a fost mereu preocupată să găsească soluții pentru a face mai atractiv demersul didactic și pentru a stimula capacitatea socio-emoţională a elevilor, ținând cont de specificul formabililor noștri.
     Beneficiile constatate ca urmare a implementării celor două proiecte europene anterioare ne-au determinat să aplicăm pentru obținerea acreditării Erasmus+ și suntem convinși că mobilitatile europene, în primul rând ale elevilor și interacțiunea cu alte sisteme de învățământ, cu profesori și elevi din alte tări, vor cataliza demersul didactic, elevii vor fi mai motivați, iar liceul nostru mai armonizat cu instituții similare din spațiul european. Dorim ca prin accesarea acestor proiecte finanțate de U.E. să oferim elevilor nostri o deschidere spre alte culturi și civilizații, oportunitatea de-a vedea și alte sisteme de învățământ, de-a interacționa cu profesori și colegi europeni, de a-și exersa competențele lingvistice într-o limbă de circulație internațională, de-a dobândi acele competențe cheie transversale (gândirea critică, autocontrolul, adaptabilitatea, creativitatea, exprimarea personală și socială etc), necesare unor cetățeni deschiși valorilor comunitare europene. Prin participarea la cursurile Erasmus, cadrele didactice vor realiza că nu este suficientă doar o bună pregătire științifică, ci și excelență în ce privește practicile și metodele pedagogice, care trebuie adaptate interesului tinerilor secolului 21 și care să ofere absolvenților nostri „un profil de formare european”. Toate aceste activități transnaționale coroborate vor contribui la schimbarea paradigmei educaționale, de la profesorul furnizor de informații către elevul receptor al acestora, la profesorul care formează competențe.

________________________________________________________________________________

Erasmus+  la Liceul Teoretic „Henri Coandă” 2023-2024

Anul școlar 2023-2024 este primul an în care Liceul Teoretic “Henri Coandă” a beneficiat de procedura simplificată pentru accesul la fondurile europene destinate proiectelor Erasmus+ necesare mobilităților elevilor și profesorilor, fiind școală acreditată Erasmus. În cadrul acestui proiect cu numărul 2023-1-RO01-KA121-SCH-000130464, 20 dintre elevii nostri, însoțiți de 4 profesoare (Alis Mocanu, Claudia Negulescu, Monica Bortoș și Tatiana Nămoloșanu) au asistat la diverse activități curriculare și extracurriculare, timp de o săptămână (22-26.04.2024) la un liceu cu predare bilingvă - turcă-engleză - “Kadıköy Anadolu Lisesi” din Istanbul (abreviat KAL). Instituția este una dintre primele 5 cele mai bine cotate unități școlare de stat din Turcia. Liceul are o istorie veche care începe din 1955 cu o clădire mică, după care, în timp, s-a extins, fiind considerat multă vreme cel mai mare liceu din Balcani. Are peste 1500 elevi care dau admitere ca să poată frecventa această prestigioasă școală. Cursurile liceale durează, ca și la noi, 4 ani, doar că elevii au înainte un an de pregătire în limba engleză. Au 60 de cluburi înființate la solicitarea elevilor, putem spune că sunt similare cu cele pe care le avem noi la Palatul Copiilor, doar că programul și coordonarea fiecărui club este exclusiv realizată de elevi. Din punct de vedere al programelor de studiu, nu există diferențe majore față de un liceu teoretic de la noi, doar că programul lor începe de la ora 9, până la prânz, apoi, după pauză, revin și continuă până seara la 19-20. Putem spune că orarul este oarecum similar cu cel al universităților de la noi și chiar  modul de promovare de la un an la altul seamănă, în sensul că urmare a unor testări/examene, pot promova în următorul an, pe baza unor punctaje minimale, adică ceva similar cu creditele pe care trebuie să le obțină un student în România.
       Prin acest proiect, instituția noastră și-a propus să le dezvolte elevilor competențele cheie transversale, care reprezintă „suma cunoștințelor, abilităților și atitudinilor care contribuie la capacitatea unei persoane de a-și îndeplini eficient sarcinile și responsabilitățile pe care le are”, iar pentru tineri să-și descopere pasiuni și să poată găsi mai ușor un loc de muncă conform competențelor lor. Astfel, învăţarea pe tot parcursul vieţii, gândirea complexă şi critică, competențele sociale, cele de comunicarea efectivă, adaptabilitatea și creativitatea, colaborarea/lucrul în echipă, cetăţenia responsabilă, competențele multilingvistice etc, au fost consolidate prin participarea beneficiarilor noștri, alături de elevii turci, atât la activități curriculare cât și extracurriculare. Comunicarea dintre tinerii celor două țări a fost în limba engleză și putem afirma, fără falsă modestie, că a fost la superlativ. Competențele de exprimare în această limbă a elevilor noștri au fost apreciate și de doamnele profesoare de limba engleză din școala gazdă. Cunoașterea reciprocă s-a realizat și prin clipuri de prezentare ale fiecăreia din cele două școli, dar și a orașelor de proveniență, precum și a câtorva elemente de cultură și civilizație reprezentative pentru cele două țări. Elevii noștri au participat și la ore de limba engleză, de matematică, de biologie, chimie, dar și la o activitate de debate, a cărei temă au ales-o școlarii a două clase de-a 9-a. De asemenea au inițiat și participat la jocuri de volei, fotbal, i-au învățat pe colegii turci dansuri polpulare românești, iar ei, la rândul lor, i-au învățat un dans tradițional turc. Nu în ultimul rând, vizitele la câteva obiective culturale, contactul direct cu civilizația și gastronomia țării gazdă, au contribuit semnificativ la dezvoltarea competențelor sociale, cele de comunicarea efectivă și multiculturalism.

„În această experiență la liceul „Kadikoy Anadolu Lisesi” am fost plăcut impresionată de independența copiilor în școală și de mulțimea de cluburi de tot felul pe care le au și de care se ocupă elevii. Consider că aceste cluburi îi pot ajuta să își găsească mai ușor un drum în viață pentru că așa își desoperă pasiuni și își dezvoltă abilități și talentele pe care le pot transforma într-un job. ” Oriella Abo Khashabe

„A fost prima mea participare într-un proiect Erasmus și sunt foarte satisfăcută  și încântată de această oportunitate – și aș mai vrea - întrucât am avut posibilitatea de a lua parte la un program deosebit de ofertant care mă poate ajuta în domeniul pentru care mă pregătesc. Am avut ocazia să vizitez numeroase obiective turistice și culturale din Istanbul și împrejurimi, am participat la activități sportive și am asistat la o reprezentație a elevilor de la clubul de muzică.Toate activitățile la care am participat m-au ajutat să-mi îmbunătățesc competențele de comunicare în general și cele de limba engleză în special, creativitatea, dar și cele de autoanaliză. ”
Amaricăi Daria
    
    Tot prin acest proiect s-a realizat și mobilitatea a două grupe de profesori care au participat la cursurile de formare   “21st Century Skills: Preparing Students for the Future Workplace”, respectiv “Leadership and Management in Education”. Participarea profesorilor la acest tip de cursuri, înseamnă dobândirea/consolidarea acelor competențe necesare creşterii calităţii actului educaţional şi a atractivităţii şcolii, în context european. Instituția noastră de învățământ a fost mereu preocupată să găsească soluții pentru a face mai atractiv demersul didactic și pentru a stimula capacitatea socio-emoţională a elevilor, ținând cont de specificul formabililor noștri.
     Considerăm că atât mobilitățile europene ale elevilor, cât și a profesorilor, corespund nevoilor de formare ale acestora, aducând beneficii majore elevilor, prin interacțiunea directă cu alți colegi și profesori din alte sisteme de învățământ, dar și profesorilor și suntem convinși că împreună vor cataliza demersul didactic, elevii vor fi mai motivați, iar liceul nostru mai armonizat cu instituții similare din spațiul european.

 

Disemninari ale proiectului

Diseminari profesori
Diseminari elevi
Diseminare Erasmus+ grupa Prof Simona Francu Diseminare Clasa 11 A
Diseminare Erasmus+ grupa Prof Monica Bortos Diseminare Erasmus 11 B
  Diseminare Erasmus 10 C
  Diseminare proiect final Erasmus Elev Vladimir Motoc
  Diseminare Erasmus 12 A

 

 

 

 

 

______________________________________________________________________

 

 

Informatii contact:

Liceul "Henri Coanda" Bacau.

Str. Condorilor, nr. 8, Bacau, jud. Bacau

Telefon/fax:

Director: +40234.556.900

Contabilitate: +40234.557.223

e-mail: hcoandabacau@gmail.com

ERASMUS +